:: O umetniku ::

Zakoračivši u kreativni i stvaralački svet Suzane Gigić, Vi ste pristupili u prostor raznolikosti i raznovrsnosti. I to ne samo tehnika i materijala u kojima se oprobava , nošena isključivo sopstvenim stvaralačkim senzibilitetom, već je to i raznolikost ideja proizašla iz traganja za temom. U tom traganju i traženju pravog načina da se izrazi i iskaže ,ona sebe i svoj unutrašnji svet  (uz pomoć često veoma  neobuzdane želje i  poriva za stvaranjem) ,  prenosi na drvo, papir, medijapan, bakar, srebro, glinu...
  Potpuno samouka i kako sama kaže, jedino slušajući svoj unutrašnji osećaj i umetničku intuiciju koračala je, postepeno i lagano u početku, a zatim sve ozbiljnije i sigurnije ka procesu stvaranja. Shvatala je da je to svet večne igre i tlo koje joj prija i koje poznaje oduvek.

   Iz te igre nastalo je sijaset dela - svi različiti, a opet sa jednom osnovnom notom lirskog i posebno ženskog senzibiliteta. Tu se provlače duhovi prošlih vremena u slikama dama sa šeširima i ešarpama, a opet po jakom i upečatljivom koloritu veoma bliski današnjici. Bajkoviti likovi kao tema, i potreba da se lepota prirode (kako one najbliže iz bašte, tako i one daleke koja izumire i kojoj preti nestanak) u svoj svojoj slavi uveliča i prenese na veći format su teme koje je okupiraju dok slika. Zatim tu je i kontrast crno belih formi kod tuša u kombinaciji sa akvarelom, i pejzaži različiti koji su joj budili radoznalost i iznedrili  motiv  da budu preneti  na papir a onda i ostvareni  na njen način i  kroz njenu vizuru. 

   Perfekcionista po prirodi, ona strpljivo gradi svoj opus i kroz niz predmeta iz domena primenjene umetnosti. Nakit kombinovan od razlicitih materijala, kutije za ešarpe od recikliranog materiala, i kasnije oslikavane, razliciti predmeti u duborezu ..Ali ono što je najviše privlaci i čemu se naročito posvetila u poslednjem periodu  je  SVETLOST. Njom je fascinirana  i po sopstvenom priznanju neprestano traga za načinima da istu uobliči, ukroti i upotrebi u "dnevne" svrhe.

  Želi da ono što je obično i neprimetno za sve nas zapravo apostrofiranjem postane neobično , primećeno i deo enterijera koji pleni. U moru jednoličnosti ona želi da svetlo učini "bitnim" delom prostora.

  U jednom od pokusaja stvorene su LAMPE  "KOJE PRICAJU PRICU".  One komuniciraju sa vama i sa ambijentom u kome su. Lampa kao deo nameštaja koji je svrsishodan i dalje to jeste, ali sa novom ulogom - ona je višeznačna i gotovo "skulpturalna". Daje nov pečat okruženju i zove na razmišljanje. Čista estetika i lepota je zokružena, a umetnost pozvana na megdan prostoru. Veliki korak za svetlosni objekat i rasvetu, zar ne? 

  Sve sto radi  uobliceno je  jednom od  odlika i karakteristika njenog izraza , a to je  veoma naglašena linija. I sama tvrdi da ima potrebu za čistom i jasnom linijom u delu i da je to deo njenog  karaktera koji neminovno ugradjuje u svoja dela i od kog čak i da želi, ne može da pobegne.

   O njoj su pisali - časopis "Magazin" (izdanje "Politike" nedeljom), mesečni , Časopisi ‘Moj Stan’, Men’S Health’ , dnevna novina  "Blic " , mesecni casopis o kulturi Smedereva "Mons" . 
   Rodjena i odrasla u Smederevu, diplomirala na Defektološkom fakultetu u Beogradu i radi u Zdravstvenom centru "Sveti Luka" u Smederevu kao defektolog - tiflolog, a svoju umetničkim "pozivom" se bavi uporedo. Izlagala je na više grupnih izložbi, samostalnu još nije imala.

Naručite unikat
Suzana Gigić Art na FacebookuSuzana Gigić Art na DS Design StoriesSuzana Gigić Art na INGalerija.comSuzana Gigić Art na ARTslanTSuzana Gigić Art na ArtijaniSuzana Gigić Art na Paintings I LoveSuzana Gigić Art na artWEEN
art_net studio za kreativni marketing